Menu

Programma Ya zomerseizoen 2018

vrijdag 27 juli 2018

Programma zeilen met Duurzaam Jacht de “Ya”

Een stuk mee op Duurzaam Jacht ‘Ya’? Het is stil, schoon en we schaden de prachtige wereld niet voor onze kinderen en kindskinderen.

In dit artikel ziet u hoe de Ya vaart in zomer van 2018. U bepaalt zelf wanneer u opstapt en afstapt. Dat kan een weekend zijn of heel veel weken.

Informeren of even overleggen? U mailt naar info@duurzaamjacht.nl of belt of appt naar Peter Hoefnagels, +31628344823.

Programma zeilen met Duurzaam Jacht de “Ya”

dinsdag 3 juli 2018

De Ya vaart haar weg wel en gaat verder. U bepaalt zelf wanneer u opstapt en afstapt. Dat kan een weekend zijn of 3 weken.

Zomerseizoen 2018

Kies zelf de duur van uw vakantie of weekend: de Ya vaart wel! Ook dagtochten en weekenden zijn mogelijk.

van plmtot plmweekGebied
9 juli 15 juli 28 Elfwegentocht, Parade
16 juli 29 juli 29-30 Duitse-, Deense Wadden en Limfjord
30 juli 12 augustus 31-32 Deense eilanden
13 augustus 26 augustus 32-34 Zweedse kust en eilanden en/of Poolse kust
27 augustus 16 september 35-37 Baltische en Finse kust en eilanden

Boeken, informeren of even overleggen? U mailt naar info@duurzaamjacht.nl of belt / appt naar Peter Hoefnagels: +31628344823.

  • De precieze vertrek- en aankomstplaats weet u uiterlijk 1 week van te voren
  • Als u als een koppel boekt, is er 1 plaats extra
  • Bij vroege boekingen is verandering van tijdstip en plaats vaak bespreekbaar

Fossielvrij recordjacht ‘Ya’ keert terug van wereldreis in Medemblik

maandag 7 mei 2018
Op 26 mei zal Medemblik het Duurzaam Jacht de Ya welkom heten op de terugkomst van haar fossielvrije wereldomzeiling. Die middag zal schipper en initiatiefnemer Peter Hoefnagels van Stichting Schone Golf de Ya door een erehaag van jachten en boten sturen naar het pas gerenoveerde Kasteel Radboud. Het jacht en haar bemanning zullen daar worden verwelkomd door de burgemeester en de wethouder duurzaamheid van Medemblik.

Duurzaam Jacht Ya door de Doldrums

maandag 7 mei 2018

De Paardebreedten hebben hun naam te danken aan het vee dat overboord werd gezet als de schepen van de 16e en 17e eeuw te lang in de Doldrums dreven, wachtend op een goede wind. Nog steeds heeft men enige vrees voor het onbekende gebied van windstilte, hitte en zware buien en iedereen omzeilt het.

Maar die tijden zijn veranderd volgens Peter Hoefnagels: “De schepen zijn lichter en kunnen met veel minder wind toe. En zeker zo belangrijk: de weersvoorspellingen zijn beter.”

In 2016 is Peter met Duurzaam Jacht ‘Ya’ een wereldreis gestart zonder brandstoffen te gebruiken. Geen diesel, geen gas, niets. Gewoon, alles op eigen energie. “Het is de hele wereldreis niet nodig geweest. Met de ultieme uitdaging om ook fossielvrij door de Doldrums te gaan, willen we onze fossielvrije ronde om de wereld beëindigen, om aan de fossiele vaarders te laten zien dat zelfs voor de reis door de Doldrums geen drup diesel nodig is.“

Duurzaam Jacht ‘Ya’ zeilt rond de aarde op wind- en zonnekracht!

zaterdag 10 maart 2018

24000 mijl varen en leven op eigen energie, zonder het gebruik van diesel, gas of andere brandstoffen

Op 10 maart om 18:17 UTC, op de Atlantische Oceaan, ergens tussen de Kaap Verden en de Cariben is het volbracht. Duurzaam Jacht Ya kruiste toen de route van de heenreis en zo werd het rondje wereld een feit. De Ya is daarmee het eerste jacht dat zonder gebruik van fossiele brandstoffen de aarde heeft gerond. De Ya vertrok in september 2016 onder grote belangstelling van de Kustzeilers en zal naar verwachting begin juni weer thuiskomen in Nederland.

Schipper Peter Hoefnagels via de satelliet: “Fossielvrij varen moeilijk? Integendeel. We hebben met meer comfort gevaren en meer zeilplezier gehad dan de meeste fossiele zeilers. Toen we met veel enthousiasme aan deze trip begonnen, hadden we zelf ook nog maar weinig praktijkkennis. Na het rondje wereld weten we alles van duurzaam varen en hebben we enorm veel indrukken opgedaan. Vooral de natuur op zee maakt telkens weer diepe indruk op mij en de verschillende opstappers. Als je die schoonheid ervaart, weet je meteen waarvoor je dit doet: dit moeten onze kinderen en kindskinderen ook kunnen beleven. Daarom moeten we onze omgeving niet verder verprutsen, integendeel, we moeten er goed en met respect mee omgaan. Dat is onze filosofie. En zeker nu we onderbouwd vertrouwen hebben gekregen in energieneutraal varen gaan we graag een stapje verder: waarom zorgen we er niet voor dat onze kinderen en kindskinderen op een betere aarde terechtkomen dan waar wij op wonen?”

Een wereldreis per zeilschip kent veel hoogtepunten en vanzelfsprekend ook enkele dieptepunten.

Het eerste hoogtepunt is het afscheid in september 2016, waar we uitgezwaaid werden door een groot aantal belangstellenden op het havenhoofd van Medemblik en daarna tussen de lange haag van jachten van alle Kustzeilers door voeren.

Energieneutraal in Zuid-Afrika aangekomen!

vrijdag 22 december 2017
De Ya heeft nu ook de Indische Oceaan bevaren zonder gebruik te maken van een druppel olie, benzine, gas, of wat voor een fossiele brandstof dan ook. En op wat voor een manier! Fossielvrij varen is telkens gewoon leuker, zeilser en comfortabeler dan fossiel varen.

Deel 13: Tot besluit: het gevoel van duurzaam varen

vrijdag 11 augustus 2017
Het duurzaamheidsverhaal is vaak zo’n abstractie. De CO2 uitstoot (alleen de naam al), dat leidt tot het broeikasprobleem waardoor de aarde opwarmt. Dus krijg je zuurstofarmer water, verlies van plankton, wat weer extra CO2 uitstoot geeft. Dus het uitsterven van vissen, van walvissen, dolfijnen, hele voedselketens. Onderstromende gebieden, dus sociale onrust, dus migraties. Het is allemaal is een globaal verhaal. Het zijn abstracties die weinig aanspreken, tenminste, tenzij je eerst milieukunde hebt gestudeerd.

Deel 12: Aangroei, fouling release, antifouling, en krabben

woensdag 9 augustus 2017

In de tropen is de aangroei enorm: Goose necks, schelpen, hele tuintjes kun je onderaan je schip hebben hangen en je boot is dan niet meer vooruit te branden. Het groeit helemaal snel aan als je stilligt of langzaam vaart. Anti fouling erop? Dat is verzepende verf dat langzaam biocides afgeeft. Biocides zijn giftig voor alles dat leeft. Dat wil je op de Ya dus maar zoveel mogelijk beperken.

Deel 11: Walvissen spelen met de Ya

maandag 7 augustus 2017

Het waait zo’n beetje 6 of 7 Beaufort en ik hoor pal naast de kuip een dikke PRRFFFT... Een walvis! Het blijken er vele en zij doen het volgende spelletje: je gaat honderden meters naar loef van de Ya en je laat je dan door de golfbeweging meenemen. Eenmaal bij de Ya doe je een klein kunstje, zoals onderduiken, of een flinke blaas geven, een krulletje maken onder de Ya door, of net voor de Ya langs schieten.

Kijk op de film van Caroline. De muziek is van Pori, Nuku Hiva.

Deel 10: administratie en zeilreparatie

vrijdag 4 augustus 2017

De Stichting moet in leven blijven, en wie schrijft die blijft. Dat geldt ook op zee. Dus een dagje administratie op een rustige dag ergens op de 160 graden Westerlengte. Een kantoor op zee is na 1 dag net zo saai als op de wal, heus.

Deel 9: Een droom…

woensdag 2 augustus 2017

Caroline droomt ervan om duurzaam zeilend door de wereld te trekken en ondertussen haar eigen armbanden te maken aan boord, die ze dan verkoopt. Zij start haar eigen bedrijf nu. Ze maakt mooie dingen, dus dat gaat vast goed. Kijk hier hieronder: ze heeft net een nieuw ontwerp bedacht.

Caroline is dat nu, hier, aan het maken, op een duurzaam jacht, in de kuip, al varend over de wereld.

Een droom wordt werkelijkheid.

Foto’s en films: Caroline van Wijngaarden

Deel 7: Pannenkoeken bakken

vrijdag 28 juli 2017

Caroline had in Panama brokken suiker gekocht, ruw van de rietsuikerplantages. Als je dit nu raspt over een pannenkoek…. Heerlijk! Raken wij in de toekomst ooit uitgezeild, dan gaan wij in Nederland een Pannenkoekenrestaurant Met Panamese Suikerschraap beginnen.

Deel 6: Wassen en Douchen

woensdag 26 juli 2017

Je kunt je in het voorschip in de WC/douche douchen, maar wij doen het meestal in de kuip, lekker buiten, als je wacht hebt en de ander ligt te slapen. Of als de tropenzon staat te loeien, dan kun je lekker afkoelen. Je kunt zo lang als je wilt want hij staat op zoutwater. En wil je je haren wassen, dan zet je hem even op zoet water.

Blijf op de hoogte van het nieuws over Duurzaam Jacht

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bekijk het Duurzaam Jacht

Duurzaam Jacht - uitsnede

Alle details van Duurzaam Jacht op een prachtige klikplaat!

Bekijken
Het Duurzaam Jacht wordt mede mogelijk gemaakt door: