Ecologen, verlos ons van het fonteinkruid

zondag 25 augustus 2019
bron: Google Maps

Leuk hè, die Marker Wadden. Nou ja, wadden, het is gewoon grond die over is, waar men iets mee moet, en die in het Markermeer tot eiland wordt opgespoten. Het resultaat van een compensatie voor bebouwing elders. Zeg maar iets waar zowel de bouw- als de eco-projectontwikkelaars blij van worden. Als ook de slibboekhouding klopt, is men ook het al dan niet vervuilde slib uit het Markermeer netjes kwijt en is de overheid ook blij.

Dus er komt nu een mooi park. Gewoon een park hoor, al bekt ‘Marker Wadden’ wel lekker ecologisch. Met ecologie als argument mag maar één eiland door de varende mens bezocht worden. Dat wil zeggen: iedereen die betaalt, mag keurig volgens de geboden en verboden de aangelegde paden volgen. De andere eilanden zijn alleen voor de parkwachters, de ecologen. Met de entreegelden van dat ene eiland kunnen ze op de andere eilanden hun ideale ecosysteem scheppen...

Nu terug waar het ons om gaat: zeilen!

Het belangrijkste van de Marker Wadden is dat je eromheen kunt zeilen. Dus organiseert de WV IJburg elk jaar de Markerwaddenrace. Voor deze race was de Ya gevraagd om als startschip te dienen. Dus de Ya ging op weg van Medemblik naar IJburg.

Zeil je bij het Buiten IJ, dan ligt er een zandzuiger met daaromheen een grote ring van gele tonnen met een rood-wit-rood topteken erop. Die tonnen markeren een volgend eiland in wording: nog meer natuurcompensatie. Nieuwe ecolonisatie.

De Ya voer langs de gele tonnetjes en ineens liep de vaart terug. 2,8 knoop max. Wat nu? Al dat gezandzuig beroert de bodem blijkbaar, en ja hoor, dan sleep je aan iedere schroef een halve scheepslengte aan fonteinkruid mee.

Zachtjes vooruit geven. Achteruit geven. Helaas. Een klap vooruit, een klap achteruit. Vol gas vooruit, vol gas achteruit. Helaas, geen kruid tegen gewassen; het draaide hopeloos vast in de schroef.

Dus zeilen gestreken, voor anker, duikbril op, het water in met een groot broodmes. En garde! 

foto’s: Inge van Berkel

Na een kwartiertje snijden had ik 2 à 3 kruiwagens fonteinkruid van de schroeven losgesneden.  Ik moest goed opletten dat ik er niet met mijn voeten in verstrikt raakte. Je zou nog verdrinken.

Het ecosysteem

Hoe komt dat nu ineens, dat fonteinkruid? Dat weten de ecologen. Ik heb als milieukundige wat hoofdzaken geleerd over ecosystemen. Wordt een ecosysteem flink uit evenwicht gehaald, dan komt er meestal biomassaliteit, zoals dat wel wordt genoemd. Zeg maar een woekering van iets. Bijvoorbeeld, als je ineens niets meer aan je tuintje doet, doet je tuintje het wel en staat het een jaar later vol brandnetels. Massaliteit, woekering. In de loop van jaren maken de brandnetels langzaam plaats voor andere planten en afhankelijk van de variatie van je tuintje zoals water, grond, en de mate waarin zaadjes uit de grote omgeving komen, komen er meer plantensoorten.

Nu het Markermeer. Er zwemmen daar weinig vissen. Ik heb me laten vertellen dat ecologen een bepaalde vissoort als niet passend in het ecosysteem beschouwden en dat Rijkswaterstaat enkele jaren terug deze soort vis uit het hele Markermeer heeft laten vissen. De reactie van het ecosysteem is met massaliteit. Fonteinkruid, fonteinkruid en nog eens fonteinkruid. Maaien kan zelfs averechts werken. Net als gras maaien, het wordt alleen maar sterker.

20 jaar lang onveilig

De schatting varieert, maar het kan zomaar twintig jaar duren voordat deze massaliteit  aan fonteinkruid vermindert tot bevaarbare proporties.

Ik heb toch wel een paar vragen aan alle zeilers. Ten eerste, hoelang zullen we het fonteinkruid beschouwen als een gegeven? Want heus, met hard weer kan geen jacht met een paar meter fonteinkruid in zijn schroef van lagerwal wegkomen. Gaan we net zolang wachten tot de eerste ongelukken gebeuren?

Wat denken we hiervan: nu de parkwachters/ecologen ecosystemen zo kunnen manipuleren tot ze aan hun normen voldoen, kunnen we ze niet eens voorleggen dat we hier een onveilig ecosysteem hebben, en of ze dat willen herstellen?

Kortom: Ecologen, verlos ons van het fonteinkruid!

Amen.

Meer colums van Peter lezen? Zie https://zeilhelden.nl/?s=duurzaam+jacht

Reacties

  • Pieter Bakema31-08-19
    Deze tekst is me uit het hart gegrepen. Het Markermeer is de laatste jaren echt onveilig geworden door het Fonteinkruid. Hier moet iets aan gedaan worden!! Ik begrijp ook niet dat de stadjes aan de westkant van het Markermeer zoals Hoorn niet wat harder reageren, ik begrijp dat ze nog nauwelijks passanten krijgen.
Wat is uw reactie op dit artikel?
(wordt niet op de website getoond)

Waar is Duurzaam Jacht?

Klik hier om te kijken waar Duurzaam Jacht is!

Klik op de kaart en lees elke dag wat de "Ya" meemaakt.

Volg op de kaart

Blijf op de hoogte van het nieuws over Duurzaam Jacht

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Vaar mee met Duurzaam Jacht!

Duurzaam Jacht drooggevallen op het wad

Een unieke kans om zelf te ervaren hoe fijn het is om duurzaam te varen! Bekijk waar we varen en boek uw reis.

Reizen bekijken

Bekijk het Duurzaam Jacht

Duurzaam Jacht - uitsnede

Alle details van Duurzaam Jacht op een prachtige klikplaat!

Bekijken
Het Duurzaam Jacht wordt mede mogelijk gemaakt door:
Contender sailcloth HFJ De Koning MC Technics Epifanes Gemeente Medemblik Nimos Meteo CE proof Salty Colours Amsterdamse Fijnhouthandel E-Tech Drives Stanly RVS Hoornweg De Hoeve Multipower Van de Wetering Van de Gruiter Hollandia Boeken LJ Harri Ceilidh Carbon Masten Exalto Bomarine Lopolight Henri Lloyd Zondervan Watersporttechniek Rosch Marine Kadaster Brig Inflatable Boats Sika Professional Boatcare Harsonic Aqua Solar Prymos Barcomarine Secumar Rocna Anchors Bionic Technology Van den Berg De 12 Ambachten Belship Tres Hombres Stichting Schone Golf Jachtwerk Dijkstra Tibb