Zelf duurzaam varen: energie
Je hoeft geen gloednieuw duurzaam jacht te bouwen om zelf ook duurzamer te kunnen varen. Met behulp van een aantal simpele tips kun je een bestaand zeiljacht makkelijk 'duurzamer' maken. En met duurzaam bedoelen we dan zo min mogelijk impact op de natuurlijke omgeving.
Een jacht dat door wind voortgestuwd over het water glijdt is een harmonie van mens, natuur en techniek. Zeilboten zijn ontworpen om in balans te zijn met de natuurlijke condities. Voordat er van die balans sprake is, moet er echter veel gebeuren. Weinig boten zeilen direct vanuit hun ligplaats het grote water op en in veel passantenhavens is de walstroom een essentiële service. Veel zeiljachten zijn afhankelijk van energie en dit gaat soms ten kosten van de vrijheid die je op het water kunt ervaren. Niets is zo potsierlijk als een zeiljacht dat op een idyllisch ankerplekje stroom draait op de motor. Daarom willen we onafhankelijk zijn van door de dieselmotor opgewekte energie. Een paar simpele tips die een jacht duurzamer maken en die de vrijheid op het water vergroten, zonder dat ze ten koste hoeven te gaan van comfort.
Energie aan boord
In een ideaal scenario is de hoeveelheid stroom die je verbruikt aan boord nooit meer dan de stroom die je zelf kunt opwekken. Omdat duurzame energieopwekking bij een bestaand jacht veel investeringen vraagt is de eerste stap dus om minder te gaan gebruiken. Om te weten hoe je kunt besparen is het handig inzicht te krijgen in je verbruik. Dat kan met een ampèremeter aan boord. Een simpele eerste stap is je verdiepen in de apparatuur die je aan boord hebt. Van de meeste apparatuur kan je het stroomverbruik gemakkelijk nazoeken. Je zult er snel achter komen waar de snelste verbeteringen te halen zijn.
Tips voor het besparen van stroom:
- Weet wat alles verbruikt: verdiep je in je stroomverbruikers, of gebruik een ampèremeter.
- Vervang alle (navigatie- en binnenverlichting) door LED.
- Isoleer je ijskast in extreme mate.
- Word geen slaaf van een (volle) vriezer.
- Gebruik 12 volt-laders voor computers en andere apparaten in plaats van een omvormer te gebruiken.
- Schakel stroomverbruikers (omvormers, batterijladers, computers, etc.) pas in op momenten dat je veel stroom laadt.
- Bezuinig niet op de kwaliteit en capaciteit van je accu's.
- Gebruik een windvaan stuurinrichting als je lange stukken vaart.
Stroom opwekken
Duurzaam opgewekte ampères en de vrijheid die je ermee koopt hebben hun prijskaartje. Zonnepanelen en windgenerator zijn duur in aanschaf. Toch kan de investering op lange termijn ook financieel rendabel zijn. Bijvoorbeeld in het geval van een wereldomzeiling waarbij permanent aan boord wordt geleefd. Hoewel walstroom nog altijd veel goedkoper is, valt de vergelijking met door een generator opgewekte stroom wel gunstig uit. Berekend over drie jaar zijn de ‘groene’ ampères ruim de helft goedkoper dan de ampères van een benzinegenerator.
Tips voor het opwekken van stroom:
- Ook in de winter schijnt de zon: laadt je accu's permanent bij met zonnepanelen.
- Gebruik een dynamo met slimme acculader.
- Zet een windgenerator zo hoog mogelijk boven je dek. Een windmolen die al bij heel lichte wind stroom levert is efficiënter dan een molen die veel laadt bij veel wind.
- Zorg voor een voldoende grote accubank.
Zuinig zijn met de middelen die je aan boord hebt zijn voor veel zeilers al lang een essentieel en erg leuk deel van het zeilen. Het gevoel van harmonie met de omgeving en het besef van vrijheid dat je ervoor terugkrijgt maken alle moeite meer dan goed.
Foto's in dit artikel zijn © Blauwe Pinquin
Reacties