Deel 7: Pannenkoeken bakken
Caroline had in Panama brokken suiker gekocht, ruw van de rietsuikerplantages. Als je dit nu raspt over een pannenkoek…. Heerlijk! Raken wij in de toekomst ooit uitgezeild, dan gaan wij in Nederland een Pannenkoekenrestaurant Met Panamese Suikerschraap beginnen.
Van alle vormen van koken is bakken de meest energievretende. Caroline was eerst wat terughoudend met bakken, omdat het teveel zou gebruiken. We hebben afgesproken dat bakken altijd kan, zolang het batterijniveau boven de 80% blijft. Caroline bakt zoveel pannenkoeken als we zin hebben, nee wat, als we op kunnen!
Dit is ook een goed voorbeeld over hoe we nadenken voor we wat met energie doen. Of beter gezegd: we denken vóór. Als we eieren koken, gebruiken we het hete water voor de thee, of voor een wasje. En als dan toch het 230 Volt systeem aan staat, laden we gelijk de laptoppen op, omdat anders de inverter later weer aan moet.
Is dat een beperking? Wij vinden het meer een bewustwording, die je meeneemt in je systeem, in je dagelijks leven. En dat voelt goed, vooral aan boord, waar je meer een bent met je omgeving, met de natuur.
Foto’s en films: Caroline van Wijngaarden