Efficiency in elektriciteitsgebruik

donderdag 28 november 2013

Duurzaam Jacht richt haar stroomvoorziening zo efficiënt mogelijk in. Dat is de leidraad waarom er meerdere soorten stroom aan boord zijn.

Ooit, in de 19e eeuw, toen in Amerika de eerste elektrische straatlantaarns moesten worden gemaakt, was er een discussie tussen de heer Edison en de heer Tesla, wat de beste stroom zou zijn: wisselstroom (AC) of gelijkstroom (DC). Edison ging voor gelijkstroom, Tesla en zijn zakenpartner Westinghouse, voor wisselstroom. Het elektriciteitsnet dat Edison maakte, was inefficiënter en hij verloor de strijd. Terecht? Nee, want als je de dag van vandaag bekijkt, is in ons huishouden en ook aan boord bijna alles gelijkstroom. Dat komt mooi uit, want we kunnen gelijkstroom ook redelijk goed opwekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Dat is de eerste reden waarom Duurzaam alles doet op 12 Volt gelijkstroom (en soms op USB-formaat, wat ook gelijkstroom is). We kunnen weliswaar niet helemaal zonder wisselstroom. Er zijn nog vijf stopcontacten aan boord waar 230 Volt wisselstroom uit komt. Eenvoudig omdat wij nog steeds veel apparaten hebben die op wisselstroom draaien. Neem de magnetron, of de inductiekookplaat.

Een andere reden om voor gelijkstroom te kiezen ligt in de convertering, het omzetten van de ene in de andere soort stroom. Het ‘omhoogconverteren’, bijvoorbeeld van 12 Volt naar 48 Volt, of nog erger, naar 230 Volt, kost veel energie. Het ‘omlaagconverteren’ kost echter heel weinig energie. Om die reden leveren de stroomopwekkers van Duurzaam Jacht (de dynamo’s, zonnepanelen en windmolend) 48 Volt en zo wordt het in de accubank opgeslagen. Het enige jammere is nu dat we nog van 48 Volt moeten converteren naar 230 Volt, voor de paar apparaten die we anders niet (tegen redelijke prijzen) kunnen krijgen. Toch is dat maar beter zo, want om nu de windmolens 230 Volt op te laten wekken en dan deze stroom in een kabel door je mast en via het dek te laten lopen, nee, dat is misschien toch iets te risicovol. Dat vindt de CE keur ook, die natuurlijk strengere eisen stelt aan stroomcircuits boven de 50 Volt.

Al dat geconverteer kan best veel stroom kosten. Op kleine schaal zie je wel jachten die een converter aan boord hebben om van 12 Volt 230 Volt te maken. Maar zonder zich ervan bewust te zijn, zet men op het stopcontact een adaptor voor bijvoorbeeld een laptop, die er dan weer 12 volt van maakt… Dit kost bij elkaar veel energie. Je bespaart dus al gauw veel van de voorraad in je accu’s, als je direct van je 12 Volts net aftapt. Heeft je laptop net een andere spanning nodig? Ga dan bij een elektronicazaak eens informeren. Ze hebben eigenlijk altijd wel een oplossing, en vaak kost het maar een tientje of minder.

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone en/of een iPad. Het is tegenwoordig standaard geworden om die dingen met een USB aansluiting op te laden. Ook op Duurzaam Jacht zullen mensen hun iPad of smartphone gebruiken en willen opladen. Daarom krijgt Duurzaam Jacht ook een klein USB-circuit. Een tip vanRene Zondervan.

Wat is uw reactie op dit artikel?
(wordt niet op de website getoond)

Waar is Duurzaam Jacht?

Klik hier om te kijken waar Duurzaam Jacht is!

Klik op de kaart en lees elke dag wat de "Ya" meemaakt.

Volg op de kaart

Blijf op de hoogte van het nieuws over Duurzaam Jacht

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Vaar mee met Duurzaam Jacht!

Duurzaam Jacht drooggevallen op het wad

Een unieke kans om zelf te ervaren hoe fijn het is om duurzaam te varen! Bekijk waar we varen en boek uw reis.

Reizen bekijken

Bekijk het Duurzaam Jacht

Duurzaam Jacht - uitsnede

Alle details van Duurzaam Jacht op een prachtige klikplaat!

Bekijken
Het Duurzaam Jacht wordt mede mogelijk gemaakt door:
Contender sailcloth HFJ De Koning MC Technics Epifanes Gemeente Medemblik Nimos Meteo CE proof Salty Colours Amsterdamse Fijnhouthandel E-Tech Drives Stanly RVS Hoornweg De Hoeve Multipower Van de Wetering Van de Gruiter Hollandia Boeken LJ Harri Ceilidh Carbon Masten Exalto Bomarine Lopolight Henri Lloyd Zondervan Watersporttechniek Rosch Marine Kadaster Brig Inflatable Boats Sika Professional Boatcare Harsonic Aqua Solar Prymos Barcomarine Secumar Rocna Anchors Bionic Technology Van den Berg De 12 Ambachten Belship Tres Hombres Stichting Schone Golf Jachtwerk Dijkstra Tibb