De waterhuishouding op Duurzaam Jacht: drinkwater, waswater, vuilwater

maandag 31 maart 2014

Duurzaam Jacht heeft een eigen, duurzame waterhuishouding. Waar de meeste jachten alleen een drinkwatertank en een vuilwatertank hebben, heeft Duurzaam Jacht ook een waswatertank. En de vuilwatertank is hier eigenlijk een grijswater tank, want het zogeheten zwarte water kent Duurzaam Jacht niet. We leggen het uit.

Heeft u aan boord de ruimte voor een extra tank voor drink- of waswater? Dan kunt u voor minder dan honderd Euro aan extra afsluiters een was- en drinkwatersysteem maken. U doet veel langer met uw water. Duurzaam Jacht heeft hiervoor het voorbeeld. Zie de schematische schets voor een uitleg.

Als je aan boord van Duurzaam Jacht drinkwater tankt uit de slang in de haven, kun je twee tanks vullen van ieder bijna 300 liter. De vulleiding splitst zich: één leiding gaat naar de drinkwatertank, de ander gaat naar de waswatertank. In de West-Europese landen is geen onderscheid tussen drink- en waswater, maar op veel andere plaatsen op de wereld wel. Het drinkwater, daar bent u dan zuinig mee. Zo ook aan boord van Duurzaam Jacht. Wilt u in de kombuis drinkwater, dan moet u dat met een voetpompje uit de drinkwatertank tappen.

Drinkwater en waswater: twee systemen

Wilt u waswater tappen, dan kan dat met een kraan waar het water ‘vanzelf’ uit komt. Want op Duurzaam Jacht is de uitlaat van de waswatertank voorzien van een drukschakelpomp die het  waswaternet onder druk houdt. Behalve in de kombuis, zitten ook waswaterkranen in de douche en in het toilet en een kraan met sproeier in de kuip (om u na het zwemmen in zout water af te spoelen).

Dit waswaternet loopt van voor naar achter door het schip en is ook uit te breiden met een boiler, voor als u over veel energie beschikt en heet wilt douchen.

Door dit ‘makkelijke’ gebruik van waswater, zult u heel veel drinkwater besparen. Want wij gebruiken het meeste water om te wassen, niet om te drinken. Dus die drinkwatertank gaat maar langzaam leeg. Daarom zit er bij de vulleiding ook een zilverionen-filter. Deze geeft zilverionen mee aan het water en voorkomt daarmee bacterievorming. Uw drinkwater blijft lekker lang goed, zonder bijsmaak.

Het waswater gaat wel sneller op. Maar dat is vlot aan te vullen met…. regenwater! Dat kan goed, want Duurzaam Jacht is zo ontworpen dat het hele dek een grote opvangbak is. Al het water op het dek komt samen in twee loospijpen in de kuipbodem. Die zijn onderin met de huidafsluiters dicht te zetten. Het water loopt dan over via een T-stuk naar de vulleiding voor de waswatertank. Is de waswatertank vol en regent het nog, dan open je de huidafsluiters van de kuiploospijpen en loopt het regenwater weer naar buiten.

Drinkwater zonder chloorsmaak

Veel mensen die de wereldzeeën over trekken drinken regenwater. Nadeel is dat het vers moet zijn en anders moet je er een middel in doen. Het meest simpele en universele is een beetje chloor. Welk middel dan ook, de fijnproever proeft het: het water smaakt niet lekker. Je doet het, want het is een prima noodgreep. Is op Duurzaam Jacht de drinkwatertank leeg en heb je alleen nog regenwater in je waswatertank zitten, dan is er nog een oplossing: je sluit de waswaterslang aan op het zilver-ionenfilter en laat dat water in je lege drinkwatertank lopen. Zo worden de bacteriën gedood en kun je water van een redelijke kwaliteit drinken.

..zeewater als tijdelijk alternatief voor waswater

Het laatste dat kan voorkomen is een lege waswatertank, terwijl de regenbuien uitblijven. Drinkwater wil je natuurlijk niet gebruiken, dus zou je een puts water naar binnen moeten halen voor elk wasje en spoeltje. Dat kan anders, zie onderstaande foto. Je kunt met een tweewegkraan (in het midden van de foto) de uitlaat van de waswatertank (rechtsboven) afsluiten en daarmee de zeewaterleiding (rechtsonder) openzetten. Dit zeewater loopt dan via de tweewegkraan en de pomp (links op de foto) door het waswaternet van Duurzaam Jacht. Op den duur is dit zoute water slecht voor de kranen. Maar voorlopig, tot de volgende bui valt of water van de wal weer in de buurt is, kun je weer door met spoelen en wassen.

Het vuilwatersysteem

Het vuilwatersysteem is doorgaans het meest kwetsbare aan boord. Daarom is het op Duurzaam Jacht extreem simpel. En duurzaam!

Ten eerste is er de Nonolet, de toilet die de fecaliën verzamelt en het vocht afvoert in een grijswatertank. De Nonolet maakt het voor veel mensen ingewikkelde pomp- en afsluiterspel overbodig, dus dat scheelt reparaties. Ook is nu een elektrische vermaler/pomper en zwartwatertank overbodig.

Uit de Nonolet komt alleen de urine, die in een opvangtank terecht komt. Daar komt ook het douchewater in uit en dat scheelt een hoop gedoe met een extra opvangbak en pomp.

Dit alles is grijs water. Toch hebben we de opvangtank hiervoor uitgevoerd als een zwartwatertank. Er zit een vuilwaterpomp aan de tank en een (hier niet ingetekende) afzuigmond voor de vuilwaterpomp op de wal.

Opvallend is dat het vuilwatersysteem een mechanische ventilatie heeft. De Nonolet zou kunnen gaan stinken, dus is er een ventilator met ontluchting naar buiten op de tank –en daarmee het hele systeem, dus ook de Nonolet- aangesloten. De afzuiging zet het hele systeem, inclusief de Nonolet, permanent in onderdruk, dus worden alle luchtjes naar buiten toe afgezogen. Het afzuigkanaal fungeert bovendien als beluchtingskanaal wanneer de vuilwaterzuigpomp de tank leegpompt.

Reacties

  • Peter Hoefnagels22-08-14
    Beste Adriana, Naast zonne-energie gebruiken we ook windenergie en energie uit het stromen van het water. En natuurlijk maken we alles LED aan boord. Prachtig, een gift, sluit je aan bij allen die je voorgingen. Voor de gift nemen we per Email contact met je op. hartelijke groet, Peter Hoefnagels
  • Adriana C Verkaik22-08-14
    Als particulier en fan van al wat te maken heeft met zonne-energie heb ik mij aan u opgegeven voor uw maandelijkse nieuwsbrief. Voor toezending hiervan veel dank! Ik ben geen kapitaalkrachtig mens, maar toch wil ik u bij tijd en wijle een kleine gift schenken, zoals ook nu het geval is. Alle kleine beetjes helpen immers! Hartelijk dank voor uw aller inspanning voor het project Duurzaam Jacht. Ik wens dat er nog vele projecten zullen volgen. De “vernuftelingen” zijn op de goede weg gebleken door het gebruik van gratis zonne-energie te bewerkstelligen. Veel succes met uw project. Zo ben ik ook enthousiast over de vinding die zich voortdurend uitbreidt op het gebied van de zeer zuinige ledverlichting! Hartelijke groet, Adriana.
Wat is uw reactie op dit artikel?
(wordt niet op de website getoond)

Waar is Duurzaam Jacht?

Klik hier om te kijken waar Duurzaam Jacht is!

Klik op de kaart en lees elke dag wat de "Ya" meemaakt.

Volg op de kaart

Blijf op de hoogte van het nieuws over Duurzaam Jacht

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Vaar mee met Duurzaam Jacht!

Duurzaam Jacht drooggevallen op het wad

Een unieke kans om zelf te ervaren hoe fijn het is om duurzaam te varen! Bekijk waar we varen en boek uw reis.

Reizen bekijken

Bekijk het Duurzaam Jacht

Duurzaam Jacht - uitsnede

Alle details van Duurzaam Jacht op een prachtige klikplaat!

Bekijken
Het Duurzaam Jacht wordt mede mogelijk gemaakt door:
Contender sailcloth HFJ De Koning MC Technics Epifanes Gemeente Medemblik Nimos Meteo CE proof Salty Colours Amsterdamse Fijnhouthandel E-Tech Drives Stanly RVS Hoornweg De Hoeve Multipower Van de Wetering Van de Gruiter Hollandia Boeken LJ Harri Ceilidh Carbon Masten Exalto Bomarine Lopolight Henri Lloyd Zondervan Watersporttechniek Rosch Marine Kadaster Brig Inflatable Boats Sika Professional Boatcare Harsonic Aqua Solar Prymos Barcomarine Secumar Rocna Anchors Bionic Technology Van den Berg De 12 Ambachten Belship Tres Hombres Stichting Schone Golf Jachtwerk Dijkstra Tibb