De waterhuishouding op Duurzaam Jacht: drinkwater, waswater, vuilwater
Duurzaam Jacht heeft een eigen, duurzame waterhuishouding. Waar de meeste jachten alleen een drinkwatertank en een vuilwatertank hebben, heeft Duurzaam Jacht ook een waswatertank. En de vuilwatertank is hier eigenlijk een grijswater tank, want het zogeheten zwarte water kent Duurzaam Jacht niet. We leggen het uit.
Heeft u aan boord de ruimte voor een extra tank voor drink- of waswater? Dan kunt u voor minder dan honderd Euro aan extra afsluiters een was- en drinkwatersysteem maken. U doet veel langer met uw water. Duurzaam Jacht heeft hiervoor het voorbeeld. Zie de schematische schets voor een uitleg.
Als je aan boord van Duurzaam Jacht drinkwater tankt uit de slang in de haven, kun je twee tanks vullen van ieder bijna 300 liter. De vulleiding splitst zich: één leiding gaat naar de drinkwatertank, de ander gaat naar de waswatertank. In de West-Europese landen is geen onderscheid tussen drink- en waswater, maar op veel andere plaatsen op de wereld wel. Het drinkwater, daar bent u dan zuinig mee. Zo ook aan boord van Duurzaam Jacht. Wilt u in de kombuis drinkwater, dan moet u dat met een voetpompje uit de drinkwatertank tappen.
Drinkwater en waswater: twee systemen
Wilt u waswater tappen, dan kan dat met een kraan waar het water ‘vanzelf’ uit komt. Want op Duurzaam Jacht is de uitlaat van de waswatertank voorzien van een drukschakelpomp die het waswaternet onder druk houdt. Behalve in de kombuis, zitten ook waswaterkranen in de douche en in het toilet en een kraan met sproeier in de kuip (om u na het zwemmen in zout water af te spoelen).
Dit waswaternet loopt van voor naar achter door het schip en is ook uit te breiden met een boiler, voor als u over veel energie beschikt en heet wilt douchen.
Door dit ‘makkelijke’ gebruik van waswater, zult u heel veel drinkwater besparen. Want wij gebruiken het meeste water om te wassen, niet om te drinken. Dus die drinkwatertank gaat maar langzaam leeg. Daarom zit er bij de vulleiding ook een zilverionen-filter. Deze geeft zilverionen mee aan het water en voorkomt daarmee bacterievorming. Uw drinkwater blijft lekker lang goed, zonder bijsmaak.
Het waswater gaat wel sneller op. Maar dat is vlot aan te vullen met…. regenwater! Dat kan goed, want Duurzaam Jacht is zo ontworpen dat het hele dek een grote opvangbak is. Al het water op het dek komt samen in twee loospijpen in de kuipbodem. Die zijn onderin met de huidafsluiters dicht te zetten. Het water loopt dan over via een T-stuk naar de vulleiding voor de waswatertank. Is de waswatertank vol en regent het nog, dan open je de huidafsluiters van de kuiploospijpen en loopt het regenwater weer naar buiten.
Drinkwater zonder chloorsmaak
Veel mensen die de wereldzeeën over trekken drinken regenwater. Nadeel is dat het vers moet zijn en anders moet je er een middel in doen. Het meest simpele en universele is een beetje chloor. Welk middel dan ook, de fijnproever proeft het: het water smaakt niet lekker. Je doet het, want het is een prima noodgreep. Is op Duurzaam Jacht de drinkwatertank leeg en heb je alleen nog regenwater in je waswatertank zitten, dan is er nog een oplossing: je sluit de waswaterslang aan op het zilver-ionenfilter en laat dat water in je lege drinkwatertank lopen. Zo worden de bacteriën gedood en kun je water van een redelijke kwaliteit drinken.
..zeewater als tijdelijk alternatief voor waswater
Het laatste dat kan voorkomen is een lege waswatertank, terwijl de regenbuien uitblijven. Drinkwater wil je natuurlijk niet gebruiken, dus zou je een puts water naar binnen moeten halen voor elk wasje en spoeltje. Dat kan anders, zie onderstaande foto. Je kunt met een tweewegkraan (in het midden van de foto) de uitlaat van de waswatertank (rechtsboven) afsluiten en daarmee de zeewaterleiding (rechtsonder) openzetten. Dit zeewater loopt dan via de tweewegkraan en de pomp (links op de foto) door het waswaternet van Duurzaam Jacht. Op den duur is dit zoute water slecht voor de kranen. Maar voorlopig, tot de volgende bui valt of water van de wal weer in de buurt is, kun je weer door met spoelen en wassen.
Het vuilwatersysteem
Het vuilwatersysteem is doorgaans het meest kwetsbare aan boord. Daarom is het op Duurzaam Jacht extreem simpel. En duurzaam!
Ten eerste is er de Nonolet, de toilet die de fecaliën verzamelt en het vocht afvoert in een grijswatertank. De Nonolet maakt het voor veel mensen ingewikkelde pomp- en afsluiterspel overbodig, dus dat scheelt reparaties. Ook is nu een elektrische vermaler/pomper en zwartwatertank overbodig.
Uit de Nonolet komt alleen de urine, die in een opvangtank terecht komt. Daar komt ook het douchewater in uit en dat scheelt een hoop gedoe met een extra opvangbak en pomp.
Dit alles is grijs water. Toch hebben we de opvangtank hiervoor uitgevoerd als een zwartwatertank. Er zit een vuilwaterpomp aan de tank en een (hier niet ingetekende) afzuigmond voor de vuilwaterpomp op de wal.
Opvallend is dat het vuilwatersysteem een mechanische ventilatie heeft. De Nonolet zou kunnen gaan stinken, dus is er een ventilator met ontluchting naar buiten op de tank –en daarmee het hele systeem, dus ook de Nonolet- aangesloten. De afzuiging zet het hele systeem, inclusief de Nonolet, permanent in onderdruk, dus worden alle luchtjes naar buiten toe afgezogen. Het afzuigkanaal fungeert bovendien als beluchtingskanaal wanneer de vuilwaterzuigpomp de tank leegpompt.
Reacties