Menu

Gebo plaatst de panorama ramen

vrijdag 14 juni 2013

In de afgelopen weken heeft Gebo Marine Glazing gewerkt aan de doorlopende panorama ramen aan weerszijden van de romp. Deze ramen vormen een van de meest in het oog springende kenmerken van het Duurzaam Jacht. De hoogste tijd dus om het te hebben over deze vooraanstaande fabrikant en innovator van beglazing in de watersport.

Toen Peter twee jaar geleden met Dick Koopmans de eerste schetsen voor het Duurzaam Jacht maakte, werd al snel duidelijk dat de langwerpige raamstroken op het jacht thuis zouden horen. Naast het optimaal gebruikmaken van de licht- en warmte-energie van de zon (ook in de late namiddag), brengen de lichtstroken een flinke ruimtebeleving met zich mee.

Wie iets wil met innovatieve beglazing in de watersport, kan niet om Gebo heen.Gebo was als innovatief bedrijf direct enthousiast om met raad en daad te sponsoren. In de zomer van 2012 was het eerste overleg met Dick Koopmans. Na enkele volgende overleggen gingen zij voor het leveren en plaatsen van de raampanelen.

De raamstroken zijn een aantal jaren geleden bedacht door Peter, die er een octrooi op heeft. Ze bestaan uit een aantal langwerpige raampanelen van lexaan aan weerszijden van de romp. Lexaan, of polycarbonaat, heeft een behoorlijke uitzettingscoëfficiënt. Dat wil zeggen: wordt het warm, dan zet het flink uit en wordt het koud, dan krimpt het net zo veel. Op de een of andere manier zou de raampartij deze bewegingen dus ook moeten kunnen ondergaan.

Na overleg met de adviseur van Sika, die de lijm voor de raampanelen levert, is besloten om de raampartij in panelen van niet langer dan 2,5 meter onder te verdelen. De Sikaflex zou dan met een gegeven dikte het uitzetten en krimpen kunnen opvangen – mits goed gemonteerd natuurlijk. De mallen werden gemaakt en Gebo leverde de lexaan raampanelen.

Daarop het plaatsen van de ramen. Dit alles onder de belangstelling van een verslaggever van RTV Noord-Holland. Een heel precisiewerkje, omdat ze met malhoutjes en vulstukjes precies op maat moeten worden verlijmd. Met Sika lijm worden ze in de romp gezet.

Vervolgens worden de panelen afgekit en afgesmeerd. Daarna kunnen de lijsten worden geplaatst die de kitnaden afdekken. Het eindresultaat is prachtig en gaat flink de aandacht trekken tijdens de tewaterlating van komende week, hét moment om een indruk te krijgen van de ruimtebeleving binnen in het Duurzaam Jacht!

Reageer op dit artikel

(wordt niet op de website getoond)

Waar is Duurzaam Jacht?

Klik hier om te kijken waar Duurzaam Jacht is!

Klik op de kaart en lees elke dag wat de "Ya" meemaakt.

Volg op de kaart

Blijf op de hoogte van het nieuws over Duurzaam Jacht

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bekijk het Duurzaam Jacht

Duurzaam Jacht - uitsnede

Alle details van Duurzaam Jacht op een prachtige klikplaat!

Bekijken
Het Duurzaam Jacht wordt mede mogelijk gemaakt door: