Menu

Programma Duurzaam Jacht de 'Ya'

woensdag 6 maart 2019

Een stuk mee op Duurzaam Jacht ‘Ya’? Het is stil, schoon en we schaden de prachtige wereld niet voor onze kinderen en kindskinderen.

In dit artikel ziet u hoe en waar Duurzaam Jacht de ‘Ya’ vaart in zomer van 2019. U bepaalt zelf wanneer u opstapt en afstapt. Dat kan een workshop zijn van een dag, een dagtocht, een weekend of heel veel weken. De Ya ligt voor u klaar en hieronder ziet u in welk vaargebied.

Informeren of even overleggen? U mailt naar info@duurzaamjacht.nl of belt of appt naar Peter Hoefnagels, +31628344823.

De kosten: of het nu een dagtocht, workshop of vakantie boekt, de prijs per persoon per dag bedraagt all-in 100 Euro. Dus inclusief reddingvest, alle veiligheidsmiddelen, PLB, zeilkleding. Alleen de heen- en terugreis is voor uw rekening.

Het reilen en zeilen van de Ya in een oogopslag

ZOMERSEIZOEN 2019

 

 

 

 

van plm

tot plm

 

Gebied

 Wat

 

15 apr

20 mei

 

Waddenzee/Friesland

 Naar keuze: dag, weekend, workshop

 

24 mei

26 mei

 

Compagnieshaven Enkhuizen

 Lezing, doorlopende rondleidingen

 

27 mei

21 juni

 

IJsselmeer

 Naar keuze: dag, weekend, workshop

 

22 juni

2 juli

 

Driehoek Noordzee

Prestatietocht voor de zeiler

 

5 juli

13 juli

 

Aalborg – Frederikstad

 Tall Ships Races (1)

 

13 juli

23 juli

 

Frederikstad -Bergen

 Tall Ships Race (2)

 

23 juli

4 aug

 

Bergen – Aarhus

 Tall Ships Race (3)

 

5 aug

20 aug

 

Deense eilanden

 Monster aan op je eigen tijd

 

 21 aug

20 sep

 

Deense, Duitse en Hollandse Waddenzee

 Monster aan op je eigen tijd

 

 21 sep

15 okt

 

Waddenzee/Friesland

Naar keuze: dag, weekend, workshop

 

boek op info@duurzaamjacht.nl of +31628344823

   

De precieze vertrek- en aankomstplaats kan varieren, maar weet u uiterlijk 1 week van te voren

Als een koppel wil boeken, is er 1 extra plaats

Bij vroege boekingen is verandering van tijdstip en plaats vaak bespreekbaar

 

15 april – 20 mei: Waddenzee en Friesland

Er zijn nog maar enkele afspraken voor dagtochten, dus nog volop mogelijkheden om op de Ya te stappen.

In de Mei-vakantie maken we een langere tocht over de Waddenzee en –afhankelijk van het weer- een stuk Friesland.

24-26 mei: 50 jarig bestaan Compagnieshaven

Peter houdt 22 mei om 10 uur een speech en aansluitend is er een discussie, geleid door Frits Wester. Daarna is de Ya drie dagen te bezichtigen. Peter geeft doorlopend rondleidingen, van een kwartiertje. De rondleidingen gaan afwisselend over het energieneutrale, het waterneutrale en ook over de Ya als toerzeilboot. 1 of 2 keer per dag (op verzoek) komt er een lekker uitgebreide rondleiding van anderhalf uur, waarin de technische aspecten en voorzieningen worden belicht. Maar zodra het al op een workshop gaat lijken, stoppen we.

27 mei – 21 juni IJsselmeer

Mensen die niet helemaal naar het Noorden wilden voor een workshop of dagtocht of weekend, krijgen hier de kans om op de Ya te varen.

22 juni- 2 juli Driehoek Noordzee (Den Helder – Lerwick – Fleckefjord)

De Nederlandse Vereeniging van Kustzeilers daagt zeilers uit voor een stukje volbloed Noordzeezeilen. De ‘Driehoek’ vraagt veel van de schepen en hun bemanning. De noordelijke Noordzee kan nu eenmaal onstuimig zijn en de temperaturen zijn er niet al te hoog, maar het zeilen op noordelijke breedten betekent ook: korte nachten, veel vogels, dolfijnen en een uitgestrekte, lege Noordzee.

Wij doen het ook nog eens fossielvrij. Welke zeilers gaan mee?

5 juli – 13 juli Tall Ships Races (1) Aalborg – Frederikstad

Veel windjammers, zoals volschepen, barken, brikken en brigantijnen verzamelen zich in Aalborg en wij kunnen er met de Ya deel van uitmaken. Zij hebben een regatta en wij zeilen in een eigen klasse onze race mee. Juist voor jongeren tussen 15 en 25 is het interessant, omdat er ook een uitwisselingsprogramma aan verbonden is. Wie weet vaar je een paar dagen mee op een barkentijn?

Op zich kun je alleen dit traject doen, maar de meesten boeken voor de hele race.

13 juli - 23 juli Tall Ships Race (2) Frederikstad -Bergen

Wie weet op de Ya, of als je jonger dan 25 jaar bent, doe je misschien mee aan een uitwisselingsprogramma en zeil je een stuk mee op een ander schip?

Op zich kun je alleen dit traject doen, maar de meesten boeken voor de hele race.

23 juli – 4 augustus Tall Ships Race (3) Bergen – Aarhus

Deze race betekent flink wat mijlen maken, en niet de eenvoudigste. We gaan via de Noordzee het Kattegat door, en van oudsher zegt de vrachtzeler al: “Het Kattegat door, is geen kattepis.” Wij doen dit bovendien energieneutraal, dus het wordt een echte uitdaging om deze race te racen.

5 augustus – 20 augustus de Deense eilanden

Het klimaat in de Oostzee is mild en in de zomer is het prettig warm, niet heet. We scharrelzeilen tussen de eilanden door, van West naar Oost, maar er is alle tijd om naar het zuiden. Samso is bijzonder want het is het eerste eiland dat zelf in zijn stroom voorziet. Op elk eiland zijn fietsen te huur, vaak al bij de haven. Door onze kleine diepgang kunnen we in de kleinste vissershaventjes komen. Even afhankelijk van het weer, eindigen we aan het begin van het Kieler Kanaal.

Dagtocht met de Ya

’s Ochtends om 10 uur staat de koffie voor u klaar. Peter geeft een introductie over de veiligheid en –bij interesse- over de energieneutrale Ya. We varen de haven uit en hijsen gelijk de zeilen. We kunnen lekker spelen met de zeilen, er zijn er veel aan boord. De Ya zorgt (bijn) altijd dat ze in een natuurgebied kan varen, zoals het Lauwersmeer, of de Waddenzee.

We kunnen lunchen onderweg, in een haven of voor anker. Gaan we voor anker en het is een beetje weer, dan kunnen we zwemmen. In de middag gaan we meestal wel weer zeilen, en kijken hoe energieneutraal het schip eigenlijk is. Dan vliegt de tijd om. Meestal wil iedereen om 17-18 uur wel weer vaste grond onder de voeten, en lopen we de haven binnen en meren we af.

Weekend met de Ya

U bent vanaf vrijdagavond welkom. Neem alleen de eigen slaapzak mee. Lakenzak, handdoeken en natuurlijk reddingvesten en alle veiligheidsmiddelen zijn aan boord. Heeft ieder een koffie of thee, dan geeft Peter geeft een introductie over de veiligheid en –bij interesse- over de energieneutrale Ya. Vervolgens kijken we samen naar de routes die we kunnen varen en kiezen we er een.

We vertrekken zaterdagmorgen. De Ya is met het ophaalbare zwaard heel ondiep, dus we kunnen overal wel komen. We kunnen scharrelenderwijze overal wel tussendoor zeilen. We kunnen ook droogvallen in getijdewater, wat altijd een bijzondere ervaring is. ’s Nachts de Ya helemaal alleen voor anker onder de sterrenhemel, is een bijzondere ervaring.

De zondag gebruiken we om rustig terug te varen. Als we het vrijdagavond goed hebben uitgekiend, komen we weer netjes op tijd in de haven.

Workshop op de Ya

Iedereen duurzaam varen, is al 10 jaar het motto van het hele Duurzaamjacht project. Inmiddels hebben we zoveel kennis en ervaring opgedaan, dat er veel te delen valt. Met u?

Duurzaam varen kan ook met je eigen boot. Het gaat vaak om een instelling, om een reeks ‘tips en trucs’, met een onderliggende gedachte. Zie je die gedachte voor je, dan kun je eigenlijk al naar huis. Of wil je concrete voorzieningen op je eigen schip? De Ya is dan het voorbeeldschip waarbij alles technisch is verwezenlijkt. Peter heeft alle ervaring van de do’s en vooral van de don’ts. Wat je ook van plan bent in voorzieningen op je schip, zo’n workshop verdient zijn geld makkelijk terug.

Peter is jarenlang instructeur geweest en hij is de schrijver van Het Zeilboek en Het Kleine Zeilboek, de enige CWO erkende instructieboeken. Hij is de man die lastige dingen simpel kan uitleggen en helder gestructureerd kan weergeven. En dat met zijn enthousiasme! Je wordt wel aan het werk gezet, maar dat maakt zo’n workshop alleen maar tot een leuke dag.

Reageer op dit artikel

(wordt niet op de website getoond)

Waar is Duurzaam Jacht?

Klik hier om te kijken waar Duurzaam Jacht is!

Klik op de kaart en lees elke dag wat de "Ya" meemaakt.

Volg op de kaart

Blijf op de hoogte van het nieuws over Duurzaam Jacht

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bekijk het Duurzaam Jacht

Duurzaam Jacht - uitsnede

Alle details van Duurzaam Jacht op een prachtige klikplaat!

Bekijken
Het Duurzaam Jacht wordt mede mogelijk gemaakt door: