Deel 12: Aangroei, fouling release, antifouling, en krabben

woensdag 9 augustus 2017

In de tropen is de aangroei enorm: Goose necks, schelpen, hele tuintjes kun je onderaan je schip hebben hangen en je boot is dan niet meer vooruit te branden. Het groeit helemaal snel aan als je stilligt of langzaam vaart. Anti fouling erop? Dat is verzepende verf dat langzaam biocides afgeeft. Biocides zijn giftig voor alles dat leeft. Dat wil je op de Ya dus maar zoveel mogelijk beperken.

Als de aangroei er maar licht op zit is het krabben geen straf. Het water in de tropen is sowieso lekker.

Ten eerste heeft de romp een laag plamuur gekregen, en is hij dus glad. Dan zit er Neosil fouling release system op de romp. Dat maakt het oppervlak spiegelglad, zo glad, dat schepen die boven de 6 knopen varen, geen last meer hebben van aangroei. Wij varen vaak langzamer en we liggen ook stil. Dus hebben wij een laag antifouling.

Door de gladde ondergrond van Neosil gebruik je minder dan de helft, namelijk 5 liter. En extra lagen helpen sowieso niet. Het is Europees goedgekeurde anti-fouling, wat bij de minst giftige (ook de minst werkzame) van deze wereld hoort.

Dan hebben we nog de Harsonic sonische fouling preventie. Maar die doet het matig op schepen die met schuim gebouwd zijn, want schuim dempt en geeft de trilling niet voldoende door.

Tenslotte krabben we zo nu en dan. Dat was in Panama, en drie maanden later in Nuku Hiva, halverwege de oceaan. Dan ga je een paar uur met een snorkel op onder je schip door en haal je de aanslag eraf. Andere jachten huren er nog wel een duiker voor, maar met onze voorzieningen zit er bijna geen aangroei meer onder, dus doe je het zelf.

Hoewel, eenmaal konden gooze necks, 2 centimeter lange ‘tuitjes’, zich op de romp vastzetten. Dat was in de windstiltes bij de Galapagos. Het gebeurde elk jacht dat daar toen langzaam (zonder motor) voer. Maar deze aangroei liet na verloop van tijd vanzelf weer los.

Het is natuurlijk jammer dat er niet 1 ‘harde’ oplossing bestaat om de Ya vrij van fouling en antifouling te houden. Maar door de combinatie van Neosil fouling release en de Harsonic sonische bescherming, kunnen we het beperken tot minder dan 5 liter antifouling per jaar. Of langer, misschien, dat weten we nu nog niet. En in tropisch water af en toe eens krabben.

Foto’s en films: Caroline van Wijngaarden

Wat is uw reactie op dit artikel?
(wordt niet op de website getoond)

Waar is Duurzaam Jacht?

Klik hier om te kijken waar Duurzaam Jacht is!

Klik op de kaart en lees elke dag wat de "Ya" meemaakt.

Volg op de kaart

Blijf op de hoogte van het nieuws over Duurzaam Jacht

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Vaar mee met Duurzaam Jacht!

Duurzaam Jacht drooggevallen op het wad

Een unieke kans om zelf te ervaren hoe fijn het is om duurzaam te varen! Bekijk waar we varen en boek uw reis.

Reizen bekijken

Bekijk het Duurzaam Jacht

Duurzaam Jacht - uitsnede

Alle details van Duurzaam Jacht op een prachtige klikplaat!

Bekijken
Het Duurzaam Jacht wordt mede mogelijk gemaakt door:
Contender sailcloth HFJ De Koning MC Technics Epifanes Gemeente Medemblik Nimos Meteo CE proof Salty Colours Amsterdamse Fijnhouthandel E-Tech Drives Stanly RVS Hoornweg De Hoeve Multipower Van de Wetering Van de Gruiter Hollandia Boeken LJ Harri Ceilidh Carbon Masten Exalto Bomarine Lopolight Henri Lloyd Zondervan Watersporttechniek Rosch Marine Kadaster Brig Inflatable Boats Sika Professional Boatcare Harsonic Aqua Solar Prymos Barcomarine Secumar Rocna Anchors Bionic Technology Van den Berg De 12 Ambachten Belship Tres Hombres Stichting Schone Golf Jachtwerk Dijkstra Tibb