Het Duurzaam Jacht team

Peter Hoefnagels

Peter is voorzitter van Stichting Schone Golf en is de initiator van het Duurzaam Jacht project. Peter werd zeiler op zijn achtste. Van zijn eerst verdiende geld kocht hij een FJ. Later werd hij zeilinstructeur op een Friese en een Hollandse zeilschool.

Drs. J.Peter Hoefnagels MBA’ heeft als milieukundige bedrijven geadviseerd als Exxon Chemical, Lyondell, Agip en hij heeft gewerkt voor de elektriciteitsbedrijven van E.ON-Benelux. Hij leerde dat zowel het milieu als bedrijven het meest gebaat zijn bij preventieve oplossingen. Na de verkoop van zijn onderneming enkele jaren terug, adviseert Peter innovatieve starters op het gebied van bedrijfsvoering en projectmanagement. Het betreffen doorgaans start-ups met een sterke maatschappelijke component, waaronder duurzaamheidsinitiatieven.

Zeilen als leidraad

In steeds langere vakanties zeilde Peter shorthanded over de wadden en langs de kusten van de Noordzee en het Kanaal. Solo zeilde hij in een 7 meter boot over de Golf van Biskaje (naar La Coruña en terug). In de jaren daarna heeft Peter enkele jaren zijn brood verdiend als zeiler. Hij is Stuurman Grote Zeilvaart en hij voer op de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Cariben, van Hobie Cat tot en met Scheveningse zeillogger. Hij is de schrijver van Het Zeilboek, de nieuwe Leidraad voor Zeilers, en Het Kleine Zeilboek. Deze boeken wordt gebruikt voor de zeilopleidingen binnen CWO-erkende zeilscholen in Nederland.

Innovatie

Peter vond een constructie uit waardoor grote ramen in de romp van een zeiljacht kunnen worden toegepast. Het prototype staat bekend als de ‘panoramaboot’. Hij ontving er een octrooi voor. Deze ramen worden nu ook toegepast in het Duurzaam Jacht.

 

Jasper Stinissen

Als vrijwilliger helpt Jasper om iedereen die het maar horen wil, te vertellen dat duurzaam varen vandaag mogelijk is. Overdag werkt hij als User Experience Design professional bij een grote bank. Hij snapt marketing, communicatie, design en bovendien, hij snapt internetgebruikers. Wat wil Duurzaam Jacht nog meer?

Jasper zeilt al van jongs af aan. Vroeger op zeilkamp al en toen hij 18 jaar oud was heeft hij samen met zijn vader een prachtig oud gaffelgetuigd 5,5 meter rondspant jachtje opgeknapt. Nu vaart hij met zijn vriendin met veel plezier op een mooie Koopmans: een Victoire 1044. Daarnaast zeilt hij zeezeiltochten of wedstrijden op grotere schepen.

 

Andreas Turmel

Andreas besteedt als vrijwilliger drie dagen per week aan het Duurzaam Jacht project, vanwege zijn interesse in duurzame oplossingen, vooral als het om energie gaat. Al voor zijn komst was hij bezig met het bouwen van een ultrazuinige motor/dynamo.

Hij heeft al ervaring met werk aan jachten. Hij werkte op een jachthaven, waar hij assisteerde met het onderhoudswerk. Die ervaring maakt hem ook waardevol om alle facetten van het jachtbouwvak te kennen met het werk aan het Duurzaam Jacht.

Andreas heeft kort geleden een paar keer gezeild in zijn leven en het smaakt naar meer.

 

Servaas Frissen

servaas frissenServaas neemt als vrijwilliger bij Duurzaam Jacht verschillende communicatie- en PR-taken voor zijn rekening. Na zijn werkdagen bij een instituut dat zich bezighoudt met toetsing en meting van vaardigheden, is hij vaak te vinden in een roeiboot of achter de piano – maar nooit tegelijkertijd…

Servaas heeft een voor-, tijdens- en naliefde voor alles dat vaart en houdt de botenmarkt al een aantal jaren nauwlettend in de gaten. Hij droomt van lange zeilreizen en daarbij is duurzaamheid voor hem vanzelfsprekend.

 

Laurens Morel

Laurens Morel is een van de paar professionele zeilfotografen die Nederland rijk is. Kijk op zijn site www.saltycolours.com voor een impressie van zijn werk. Naast het vastleggen van alles wat vaart is Laurens zelf ook een enthousiast zeiler, op klein én groot water. Dat enthousiasme – samen met een brede interesse voor innovatief en duurzaam denken – heeft hem er toe gebracht het Duurzaam Jacht project te willen steunen.

 

Bert van der Werf

Bert verdiept zich in het meest kritische van het Duurzaam Jacht en dat is de hydrogeneratie, dus de dynamo’s/motoren die in combinatie met de schroeven stroom moeten opwekken als het schip zeilt. Hij is én ingenieur én zeiler. De ideale combinatie dus om zelf te gaan uitvinden. Dat houdt niet op bij hydrogeneratie, maar gaat verder tot aan nieuwe bouwmethodes, onderdelen, eigenlijk alles zolang het maar over boten gaat.

 

Martin Wubbe

martin_wubbeBij het eerste zicht op iets meer tijd in de toekomst, heeft Martin Wubbe zich gelijk aangeboden om interessante dingen te gaan doen voor Duurzaam Jacht. Interessant werk te over. Martin gaat zich inspannen om fondsen te werven. Fondsen zijn, ondanks de stevige sponsoring en de gulle giften in de laatste weken, nog hard nodig. Martin heeft in zijn carriere al menig fonds geworven en is zelf optimistisch. Zijn plan ligt al klaar!

 

Stichting Schone Golf

Schone Golf wil in de watersportsector een golf creëren op duurzaamheidsgebied. Dat bereiken we door concrete zaken te steunen en daar bekendheid aan te geven. Het Duurzaam Jacht is er een van.

Schone Golf heeft de wettelijke ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Giften aan de Stichting zijn (binnen voorwaarden) belastingvrij.

Zie www.schonegolf.nl.

Het Duurzaam Jacht wordt mede mogelijk gemaakt door:
Contender sailcloth HFJ De Koning MC Technics Epifanes Gemeente Medemblik Nimos Meteo CE proof Salty Colours Amsterdamse Fijnhouthandel E-Tech Drives Stanly RVS Hoornweg De Hoeve Multipower Van de Wetering Van de Gruiter Hollandia Boeken LJ Harri Ceilidh Carbon Masten Exalto Bomarine Lopolight Henri Lloyd Zondervan Watersporttechniek Rosch Marine Kadaster Brig Inflatable Boats Sika Professional Boatcare Harsonic Aqua Solar Prymos Barcomarine Secumar Rocna Anchors Bionic Technology Van den Berg De 12 Ambachten Belship Tres Hombres Stichting Schone Golf Jachtwerk Dijkstra Tibb